Családi bölcsőde

Napjainkban nagyon kevés a bölcsődei, óvodai férőhely, és sajnos egyre több édesanyának „kell” a gyes lejárta előtt újból munkába állnia. Talán még rosszabb, nehezebb helyzetben vannak azok a szülők, ahol csak részmunkaidőben dolgozna az édesanya.

Ilyen esetben a gyermek elhelyezése nagyon nehéz. Az édesanyáknak lehetőségük van eldönteni, hogy a gyermekük 1 éves kora után a GYED/GYES mellett újból munkába állnak-e. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen féltik munkahelyüket, csak a GYES-ből nem tudnak megélni, illetve, ha vállalkozók nem engedhetik meg maguknak, hogy ennyi idő kiessen a vállalkozásból. Itt jön be egy újabb probléma, nevezetesen, hogy kire bízza gyermekét. A bölcsődék magas gyermeklétszámmal üzemelnek, és ugyan ez a helyzet az óvodáknál is.

A hiányzó intézményi férőhelyek pótlására szolgálhat a családi bölcsőde.

A családi bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás része, a gyermekek törvényben rögzített napközbeni ellátásának családias körülmények között biztosított formája.

A családi bölcsődében 20 hetes kortól 4 éves gyermekek részére nyújtok szakmailag magas szintű szolgáltatást, ahol életkoruknak megfelelő testi, szellemi fejlődésüket elősegítő gondoskodást kapnak. Szeretnék lehetőséget teremteni azon szülők gyermekeinek a közösségbe való beilleszkedéshez is, akik csak heti 2-3 napra kívánják igénybe venni ezt a szolgáltatást.

A családi bölcsödében koruknak és egyéniségüknek megfelelően gondoskodnak a gyermekről, rugalmasan alkalmazkodva a szülők igényeihez.

Előnyei:

– kis létszám (max 8 fő)

– személyre szabott bánásmód

– rugalmasság

– működési engedélyhez kötött, így biztosítva az előírásoknak megfelelő ellátást

– családias légkör és környezet

– életkornak megfelelő nevelés

– heti pár napos ellátás is igényelhető

– ellátási szerződés védi az igénybevevő jogait